Friday, 30 November 2012

Betulkah ubat gigi hilangkan jerawat?

Huhu....Assalammualaikum..n selamat pagi...jap je dah hari jumaat ..esk cutii..
pagi2 tadi aku ada baca 1 artikel tentang ubat gigi boleh hilangkan jerawat..
huhu mmg jarang di dengar..ok layankan artikel yang aku ambik kat yahoo ni..

Hampir semua daripada kita sudah pasti pernah menggunakan teknik ini untuk mengatasi masalah kulit wajah, iaitu dengan menyapu ubat gigi di kawasan yang berjerawat.

Walaupun ianya mampu mengurangkan minyak, adakah ubat gigi merupakan suatu cara yang efektif demi mendapatkan kulit wajah yang licin dan bersih? Dan apakah kesan sampingan yang ada?

Menurut Dr. Neal Schultz, iaitu seorang pakar dermatologi dari New York, ubat gigi mengandungi bahan-bahan seperti soda penaik, hidrogen peroksida, alkohol, mentol, minyak pati serta triklosan yang bersifat anti-bakteria dan berfungsi mengeringkan jerawat.

Namun begitu, beliau menegaskan bahawa bahan-bahan tersebut tidak membuatkan penggunaan ubat gigi lebih efektif berbanding dengan cara penghilangan jerawat yang konvensional.

Seorang lagi pakar dermatologi, Dr. Rebecca Baxt, menambah bahawa kesan pengeringan yang dibawa oleh ubat gigi sering dilihat orang ramai sebagai suatu yang baik. Sebaliknya, kesan tersebut sebenarnya mengakibatkan radang kulit yang melibatkan kemerahan dan pengelupasan disebabkan oleh kulit yang terlebih kering.

Mungkin ada di kalangan kita yang mampu menghilangkan jerawat dengan cara sebegini, tetapi ubat gigi bukanlah sama sekali rawatan yang tepat untuk kulit berjerawat. Apa yang sebenarnya boleh mengatasi masalah kulit adalah benzoyl peroksida serta asid salisilik.

Oleh itu, jika anda ingin menghilangkan jerawat dengan cara yang berkesan dan tidak melibatkan wang yang banyak, anda boleh menyapu aspirin yang sudah dikisar dan dijadikan pes setelah larut dalam air di sekitar wajah sebelum tidur. Cara-cara lain yang popular dan efektif termasuklah sapuan jus limau ataupun lemon.

Thursday, 29 November 2012

Bola..Bola

Salam..
Sekarang semua org tgh demam bola blk..hehe GO..GO Malaysia..wlpn first game hr tu
malaysia kalah dgn singapore tp malaysia ttp dihati cuma pemain2 msti menentang
abis-abisan dgn penuh smgt wlpn kalah nmpk usaha tu..Ok ni kptusan piala suzuki
dan juga aku selitkan keputusan epl smlm...wlpn xdpt tgk ni resultnya..hehe layankan
LIGA EPL RESULT

Wednesday, 28 November 2012

Orang Gemuk (chubby) lebih bahagia dr org kurus?

Assalammualaikum.. Lama x update blog dah..hehe bz sgt smpai x smpt..hr ini nak kongsikan fakta
tentang Orang gemuk atau panggilan comelnya chubby hehe lebih bahagia dari org
kurus..huhu suka aku dgr ni..sb aku pun chubby..haha ..ok bc fakta ni

Sebuah penelitian di Universiti McMaster, Kanada, mengungkap sebuah fakta yang
menggembirakan bagi mereka dengan berat badan di atas normal @ gemuk.

Dikatakan bahwa dalam tubuh orang gemuk tersimpan ‘fat gene’ atau ‘gen gemuk’
yang juga dikenal sebagai FTO atau ‘gen bahagia’.

Hal ini yang membuat orang gemuk sering dikenal memiliki kepribadian atau sifat
yang riang dan gembira. Sedangkan pada orang kurus, gen tersebut jumlahnya
terbatas sehingga ada anggapan bahwa orang gemuk lebih bahagia dibanding dengan
orang kurus.

Dengan adanya gen tersebut, tingkat kemungkinan munculnya tekanan pada orang gemuk lebih sedikit dibanding dengan kemungkinan orang kurus yang menghadapi tekanan.

Adanya gen FTO dalam tubuh orang gemuk membuat proses adanya tekanan turun hingga tinggal 8%. Itu yang menyebabkan orang gemuk nampak seperti selalu tertawa dan bergurau.

Sampel DNA 17.200 orang adalah bahan yang jadi objek penelitian untuk membuktikan fakta tersebut.

Hasilnya, pada DNA yang mengandung gen FTO terlihat tanda-tanda tekanan yang lebih sedikit dibanding mereka yang tak memiliki gen FTO.

Dikutip dari kenyataan prof. David Meyre, seorang pengkaji di Universiti McMaster Kanada mengatakan bahwa:

    “Ini bukti pertama tentang gen FTO atau ‘gen gemuk’
      yang ternyata dapat menurunkan tekanan.”

ok..jgnlah kita terburu sgt nak turunkan berat badan..janji kt sihat..hehe utk
diri sendiri juga..hehe

Monday, 12 November 2012

Keputusan Bola Sepak Terkini & Motor GP 2012

Assalammualaikum.. Sape tgk bola smlm & motor GP... aku bgga smlm zulfahmi mng tmpt ke-3 kat litar valencia sepanyol...zulfahmi anak jati kampung aku..org jawa bukit changgang banting..ok ni keputusan bola & motor gp

ZULFAHMI...raih kedudukan ketiga.

Motor GP

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda
2 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Yamaha
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda
--------------------------------------------------------
MotoGP World Standing 2012

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 350
2 Dani PEDROSA Honda SPA 332
3 Casey STONER Honda AUS 254

Moto2
1 Marc MARQUEZ SPA Team Catalunya Caixa Repsol Suter
2 Julian SIMON SPA Blusens Avintia Suter
3 Nicolas TEROL SPA Mapfre Aspar
--------------------------------------------------------
Moto2 World Standing 2012


1 Marc MARQUEZ Suter SPA 324
2 Pol ESPARGARO Kalex SPA 268
3 Andrea IANNONE Speed Up ITA 193

Moto3

1 Danny KENT GBR Red Bull KTM Ajo KTM
2 Sandro CORTESE GER Red Bull KTM Ajo KTM
3 Zulfahmi KHAIRUDDIN MAL AirAsia-Sic-Ajo KTM
--------------------------------------------------------
Moto3 World Standing 2012

1 Sandro CORTESE KTM GER 325
2 Luis SALOM Kalex KTM SPA 214
3 Maverick VI√ĎALES FTR Honda SPA 207
7 Zulfahmi KHAIRUDDIN KTM MAL 128

Keputusan EPL hr sabtu & ahad
Chelsea 1 - 1 Liverpool
Newcastle Utd 0 - 1 West Ham
Manchester City 2 - 1 Tottenham
Aston Villa 2 - 3 Manchester United
Arsenal 3 - 3 Fulham
Everton 2 - 1 Sunderland
Reading 0 - 0 Norwich
Southampton 1 - 1 Swansea
Stoke City 1 - 0 QPR
Wigan 1 - 2 West Brom

Kedudukan EPL

Keputusan LA LIGA hr sabtu & ahad

Levante 1 - 2 Real Madrid
Atl. Madrid 2 - 0 Getafe
Mallorca 2 - 4 Barcelona
Ath Bilbao 2 - 1 Sevilla
Valladolid 1 - 1 Valencia
Malaga 1 - 2 Real Sociedad
Zaragoza 5 - 3 Dep. La Coruna
Espanyol 0 - 3 Osasuna
Rayo Vallecano 3 - 2 Celta Vigo
Betis 1 - 2 Granada CF

Friday, 9 November 2012

Beli Belah Online......

Kat sini aku nak kongsi web2   utnk korg yg suka beli online..aku ni suka gak beli online..mcm kasut, baju...n lain..

1) www.zalora.com.my/Zalora
  - aku pernah beli kasut kasut kat sini jenama nose ok gaklah dpt diskaun kla ahli baru biasa dpt diskaun..

2)  http://my.strawberrynet.com/main.aspx?trackid=8011400068
- sekarang tengah ada promotion.. aku pernah beli bedak kat sini..jenama bioterm ok lah gak..hehe 


StrawberryNET.com
Syarikat kosmetik segar

KRISMAS ISTIMEWA
Kecantikan & Wewangian
SEHINGGA KE 70% DISKAUN

3)  http://bifascollezion.blogspot.com/ 
   - blog ni jual baju,cardigan,kasut n mcm2 gi. stail korea ada, muslimah ada..aku pernah beli baju kat sini harga oklah..hehe

4) http://www.streetdeal.my/
web ni mcm2 ada .. selalu ada promotion ..nak gi melancong ke..nak beli brg2 ke..mcm2lah hehe..aku pernah beli botol susu jenama event ..murhlah ada diskoun 66%.. rajin2 lah bukak mcm2 ada..


5) Ni adik beradik2 streetdeal hehe...

 -  http://www.groupon.my/deals/klang-valley-kuala-lumpur
- https://www.livingsocial.com/products/malaysia
  
 
 
  

BELILAH SEKARANG

Amalan Kita

Assalammualaikum..alhamdulilah di beri nyawa lagi utk hdp di muka bumi Allah S.W.T..ni.. pg jumaat ni sy kongsikan zikir n doa yg boleh kt amalkan..insyallah..

1) Amalkan Surah Al-Kahfi
 - Kelebihan membaca surah al- kahfi pd hr jumaat: -Rasulullah SAW bersabda
 "Sesiapa yang membaca surah al-kahfi pada hari jumaat,maka Allah akan meneranginya dengan cahaya   antara dua jumaat( dari jumaat ke jumaat) - Riwayat al-Baihaqi"

-Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi. Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.

2) “Sesungguhnya yang utama dari hari-harimu ini ialah hari Jumaat, di dalamnya terjadi Nabi Adam as, dan pada hari itu juga beliau wafat, dan pada hari itu juga akan ditiup sangkakala, dan pada hari itu juga akan mati semua makhluk. Maka perbanyakanlah membaca selawat kepadaku, kerana selawatmu itu disampaikan kepadaku.”  




 Banyak lg amalan yg boleh kt buat xkira hari apa pun..sekadar berkongsi Moga ada manfaatnya..

Thursday, 8 November 2012

Excident....

Ni kat bhgian belakang...
Huhu...ni aku nak cerita baru je kejadian ni berlaku 2 bulan lepas ( 6/9/2012)...aku excident org langgar dari belakang..tp kete aku still kat  workshop kena betulkan..Tapi alhamdulilah aku,kakak,anak buah n abg ipar selamat just aku cedera ringan...tp skt hati org yg langgar tu lari..kete je yg tinggal...Ni gmbr2 kete aku yang teruk kena langgar dari belakang kat traffic light.


Ni bahagian depan..
Ni tepi pintu..xleh bukak langsung


View dr tepi..


Kejadian ni berlaku mmg aku xsedar ada kete dr belakang laju gila...depan aku pun ada kete lain..kete pajero lak tu..tu depan teruk gak.semua total dlm 20 ribu lak..ms jd bnda ni aku tgh berckp ngn kakak aku abg ipar aku yg bw kete..aku duk belakang..tb2 mcm melambung br jatuh ke bwh..tb2 blur jap..tgk2 mulut aku dh berdarh..anak buah aku lak diam je waktu..mmg takut gila ape2 jd kat dia..alhamdulilah dia xde pape..kakak aku kening nye berdarah ..jarinye 1 bengkk..aku darah kat mulut..hidung lebam2 1 bdn..abg ipar aku seliuh2 je..Semua ni ujian dr Allah S.W.T ada hikmah disebaliknye ..skrg aku mmg dh xboleh bw kete fobia..bila org break je jantung mcm nak tercabut..berhenti kat  traffic light pun aku dh takut....fobia..

Moral: sentiasa berhati-hati wlpn kita berhenti..

Huhu.....Nak cite Apa ye..

Assalammualaikum..Hi Selamat Datang....

Saja je create blog ni nak cite2...psl diri n kejadian sekiling kita....