Friday, 1 April 2016

Spring 2016 - Seoul

Assalammualaikum..huhu lama betul xupdate blog ni..bz katanya..hehe..tahun lepas bnyk jugak tmpt yg pergi tapi xsmpt nak update tahun lepas bnyk trip dalam malaysia je..hehe jln2 gi pulau perhentian, kuching n penang..Untuk tahun 2016 ni start dengan pergi korea(seoul,nami,jeju,busan).. secara backpackers..pergi dalam 6 org.. urusan semua di buat oleh saya sendiri..

17/03/2016 - First Day (Dr KLIA2- Seoul (ICN)Incheon International Airport)

Flight bertolak 1.00 am Sampai Seoul dlm pukul 8.20am cuaca dlm 2 Celcius sejuk jugak..hehe..Lepas je selesai semua terus pergi ke mesin untuk topup T-Money first pergi kat 7E dorg xnak terima topup.. jd ktrog smua topup kat mesin lagi senang ada tulisan BI..Lepas selesai topup ktorg semua naik train yg stop2.. x ambik direct sb direct trn kat seoul station..ktorg nak turun kat sinchon line 7.

Direction :
All stop train (Line Airport Railroad – Incheon Airport to Line 2 (Green – Hongik University) (Transfer)->Hongik University(Green Line :2) -> Sinchon Station (Green Line :2).

Lepas sampai station sinchon ktorg semua bergerak ke sodam guesthouse untuk letak beg..Sodam ni dekat je ngan station sinchon jalan dlm 1 minutes.Ini direction yg owner tu bg..sgt senang nak cari:

Direction Sodam Guesthouse :
Subway station name is Sinchon, line number 2. And airport bus number is 6002. From subway gate 7, cross the road and turn right after KEB bank, turn left at 'A' motel and you will find sodam.

Saya sgt suggest untk yg pergi ramai2 utk duduk sini:
1)Berdekatan dgn Station Sinchon , dekat ngan kedai2 ..senang nak beli barang mcm kat lotte mart dkt dgn Ehwa University..
2)Sodam ni apartment yg pnya 3 bilik .. 1 bilik boleh muat lebh dr 6 org 2 bilik lg untuk 2 org sahaja..Saya sewa 1 bilik yg muat untk 6 org..ada 2 katil master ngn 1 katil bertingkat..Bilik yg luas n ada pemanas di lantai boleh control.
3)Owner yg sagt baik n membantu..
4)Ada dapur ..huhu tu yg penting untuk masak..owner juga sediakan telur n juga sarapan seperti roti n jam..tp sebelum masak samak dulu ..hehe sy membawa sabun taharah..M 5)Harga yg berpatutan saya guna airbnb ..menginap lbh 2 hr ada diskaun..

Lepas letak beg ktrog semua gerak ke ehwa..mula2 nak train..tp tgk xbrpa jauh sgt..ktorg redah je jln kaki tgk signboard..tp mmg senang je nak pergi ehwa tu..jln dlm 10 minutes mcm tu smpai..pergi sini sb bw kwn2 yg xbeli baju sejuk lagi..tp harga kt sini mahal skt..huhu plg murah pun dlm KRW10,000 tp tu pun mcm xsesuai utk jd baju sejuk...mcm cardigan je..hehe...lps2 shopping ada gaklah dkt 2 jam kat sini..hehe..ok lps ni kat smbg lak tmpt lain..


Direction:
Sinchon Station (Green Line:2) -> Ehwa University (Green Line:2) Exit 2 & Exit 3 ( Ehwa University)

Perbelanjaan
Ticket = KL-Incheon- Busan- Incheon = RM491(+24 Tax Kad kredit =RM515)
luggage = Pergi (60kg- RM296) Balik (80Kg- RM376) = Total =RM672 / 6 (RM112)
Insurans = RM37
Makan dlm Flight (Pergi & Balik) = RM195/6 = RM32.50
Sodam Guesthouse = 4 hari 3 Malam (RM864) - RM144
Total RM =1 Org : RM515 + RM325.50 = RM840.50

First Day
T-Money Topup - KRW30,0000 (convert *3.5)= RM105.00
Tips: T-Money free dlm ada KRW2000 (Jawab survey kat website KTO Malaysia (www.visitkorea.com.my) - untuk yang nak travel 2016 sahaja.. bukan je dapat T-Money tp dpt voucher discount.

No comments:

Post a Comment