Friday, 1 April 2016

Spring 2016 - Seoul

Assalammualaikum..huhu lama betul xupdate blog ni..bz katanya..hehe..tahun lepas bnyk jugak tmpt yg pergi tapi xsmpt nak update tahun lepas bnyk trip dalam malaysia je..hehe jln2 gi pulau perhentian, kuching n penang..Untuk tahun 2016 ni start dengan pergi korea(seoul,nami,jeju,busan).. secara backpackers..pergi dalam 6 org.. urusan semua di buat oleh saya sendiri..

17/03/2016 - First Day (Dr KLIA2- Seoul (ICN)Incheon International Airport)

Flight bertolak 1.00 am Sampai Seoul dlm pukul 8.20am cuaca dlm 2 Celcius sejuk jugak..hehe..Lepas je selesai semua terus pergi ke mesin untuk topup T-Money first pergi kat 7E dorg xnak terima topup.. jd ktrog smua topup kat mesin lagi senang ada tulisan BI..Lepas selesai topup ktorg semua naik train yg stop2.. x ambik direct sb direct trn kat seoul station..ktorg nak turun kat sinchon line 7.

Direction :
All stop train (Line Airport Railroad – Incheon Airport to Line 2 (Green – Hongik University) (Transfer)->Hongik University(Green Line :2) -> Sinchon Station (Green Line :2).

Lepas sampai station sinchon ktorg semua bergerak ke sodam guesthouse untuk letak beg..Sodam ni dekat je ngan station sinchon jalan dlm 1 minutes.Ini direction yg owner tu bg..sgt senang nak cari:

Direction Sodam Guesthouse :
Subway station name is Sinchon, line number 2. And airport bus number is 6002. From subway gate 7, cross the road and turn right after KEB bank, turn left at 'A' motel and you will find sodam.

Saya sgt suggest untk yg pergi ramai2 utk duduk sini:
1)Berdekatan dgn Station Sinchon , dekat ngan kedai2 ..senang nak beli barang mcm kat lotte mart dkt dgn Ehwa University..
2)Sodam ni apartment yg pnya 3 bilik .. 1 bilik boleh muat lebh dr 6 org 2 bilik lg untuk 2 org sahaja..Saya sewa 1 bilik yg muat untk 6 org..ada 2 katil master ngn 1 katil bertingkat..Bilik yg luas n ada pemanas di lantai boleh control.
3)Owner yg sagt baik n membantu..
4)Ada dapur ..huhu tu yg penting untuk masak..owner juga sediakan telur n juga sarapan seperti roti n jam..tp sebelum masak samak dulu ..hehe sy membawa sabun taharah..M 5)Harga yg berpatutan saya guna airbnb ..menginap lbh 2 hr ada diskaun..

Lepas letak beg ktrog semua gerak ke ehwa..mula2 nak train..tp tgk xbrpa jauh sgt..ktorg redah je jln kaki tgk signboard..tp mmg senang je nak pergi ehwa tu..jln dlm 10 minutes mcm tu smpai..pergi sini sb bw kwn2 yg xbeli baju sejuk lagi..tp harga kt sini mahal skt..huhu plg murah pun dlm KRW10,000 tp tu pun mcm xsesuai utk jd baju sejuk...mcm cardigan je..hehe...lps2 shopping ada gaklah dkt 2 jam kat sini..hehe..ok lps ni kat smbg lak tmpt lain..


Direction:
Sinchon Station (Green Line:2) -> Ehwa University (Green Line:2) Exit 2 & Exit 3 ( Ehwa University)

Perbelanjaan
Ticket = KL-Incheon- Busan- Incheon = RM491(+24 Tax Kad kredit =RM515)
luggage = Pergi (60kg- RM296) Balik (80Kg- RM376) = Total =RM672 / 6 (RM112)
Insurans = RM37
Makan dlm Flight (Pergi & Balik) = RM195/6 = RM32.50
Sodam Guesthouse = 4 hari 3 Malam (RM864) - RM144
Total RM =1 Org : RM515 + RM325.50 = RM840.50

First Day
T-Money Topup - KRW30,0000 (convert *3.5)= RM105.00
Tips: T-Money free dlm ada KRW2000 (Jawab survey kat website KTO Malaysia (www.visitkorea.com.my) - untuk yang nak travel 2016 sahaja.. bukan je dapat T-Money tp dpt voucher discount.

Tuesday, 5 May 2015

Padang -> Bukittinggi Indonesia

Alhamdulilah smpai lagi di bumi bukittinggi indonesia..huhu kali ni puas skt jalan..pemandangan mmg cantik..kali ni pegi 6 org ..dulu pergi turun kat pekan baru kali ni turun lbh dkt lagi kat padang..Percutiaan kali ni pergi 4 hari 3mlm ..2 mlm di bukittinggi 1 mlm kat padang..

29/4/2015 - Padang -> Bukittinggi

Sampai je sana ada pak supir yg menjemput ktorg..pak supir ni urusannya semua dr malaysia en.aziman leh bukak blog dia http://freelancetour.blogspot.com .. smpai airport dh pkl 2 ptg perut pun dh lapar..otw nak pergi bukittingi ktorg pergi kedai mkn lamun ombak..bc blog lain pun kebanyakan pun pergi sini..rs makananya bolehlah thn..jus pun sedap..lauk yg ktorg pilih ikan bakar talapia, udang mask sambal , ayam goreng ,sayur n order gak jus .. smua hrga dlm 250000++ rupiah duit kt dlm 75++ ok lah gak..sb udang besar2 gak..

Air Terjun Lembah Anai

Otw pergi bukittingi singgah kat air terjun ni ..tepi jln je..hrga masuk 3000 rupiah..wlpn pak supir ckp perjalanan dlm 2 jam lbh tp rs lama sgt..haha mgkn sb jalannya .. nak singgah Pusat Informasi Kebudayaan dan Dokumentasi Minangkabau di Padang Panjang pun dah tutup..smpai bkttinggi dah pukul 5.30 n terus checkin kat hotel treeli boutique..2 mlm duk sini.. pekerja sgt ramah.. biliknya pun cntik kemas, bilik air besar.. cuma bilik kecik skt..mlm ktorg smua dh kelaparan mlm tu cr mkn xingt nm kedainya..hihi gi mkn bakso...sedp lagi kat pasar tmpt aku jual..haha..lps tu jln2 kat jam gadang n shopping skt2 kat situ..smua dh keletihan sblm balik hotel pak supir ni bw ktorg kat kedai jual roti bakar n murtabak.. murtabak ni kat malaysia pggil apam balik..sedap jugak roti tu bnyk perisa kt boleh pilih letak coklat ,cheese,strawberry n mcm2 lg perisa..


Nama kuih ni bika.. ada 2 perisa pisang n kelapa ..mkn pns2 sedap gak rsnya manis bila sejuk xbrpa sedp 1 hrga 3000 rupiah ..


Cara pembuatan roti bakar..

Tuesday, 7 April 2015

First Ticket Flight ada GST..

Huhu..sejak org tahu aku ni suka travel..rmai betul org mnta tolong book ticket & book hotel ..terutama kwn2 kat opis ..huhu org nepal pun aku tolng bookan tiket gak.. tp aku x ambik upah pun tolong ikhlas..n bila tolng dorg ni aku dapatlah point big card aku..hehe dr point aku boleh tebus ticket ..wlpn x bnyk mana..hari ni aku bookkan ticket org nepal nak balik nepal .. first time aku book ticket ada GST sekali.. tp hrga pergi Kathmandu (KTM) mmg cpt naik ..dorg ni pun satu dh nak blk baru nak mnta tlng belikan..jd ticket dh naik harga...ni aku tunjukan perbezaan ticket yg ada GST n yg xde GST..huhu.


GST


No GST

Apa pun yg kita beli skrg kebanyakan dh ada GST jd bersabarlah.. Sape2 nak mnta tlng insyallah aku boleh tolong aku tolong..aku sarankan hrga paling murh n rendah.. hehe

Wednesday, 1 April 2015

Percutian Family Langkawi 2015

Assalammualaikum..tahun 2015 ni first tmpt aku pergi bercuti ke langkawi hujgn bln 3 hari tu.huhu ni kali ke-4 aku gi langkawi..tp kali ni aku pergi bw 1 family..Family kakak aku yg duk bintulu x pernh gi sini jd aku bw dorg ni jln langkawi..last aku pergi hujung thn 2013.. tp xbnyk yg berubah just harga yg naik utk masuk2 ke tmpt2...ktrog semua tido 2 mlm kat Dawn Chalet hotel ..best gak duk sini ada kolam renang ank buah aku suka gila.huhu. aku tmph kat agoda 1 bilik boleh muat 4-6 org..aku ambk 3 Bilik .. dpt harga RM660 untk 2 mlm .. 1 mlm lagi aku tido kat HIG hotel yg bersebelah je dgn shopping complex 1 mlm harga = 168 cmpur tax.. bilik pun ok sgt.. transport aku sewa van nissan urvan ngn kwn aku.. 1 hari 150 ..aku sewa 3 hari = RM450

Cable Car + Muzium 3D Art
ambk package naik cable car + sky dome + 3D Art
RM47 untk dewasa , warga emas = RM20 , kanak2 = RM32

Kilim Geopark & Air Hangat & Dataran Lang

Dkt Air Hangat boleh rendam2 kaki..best gak rehat2 bdn..dh penat.dulu aku masuk free skrg kena byr RM3.


Lepas tu aku naik boat kat jeti kilim..tp cuaca lps hujan..jd laut agak bergelora skt..huhu mak aku smpai suruh patah balik ms smpai kt laut tu..huhu..

Dataran Lang

Friday, 6 March 2015

Shopback....Cashback

Assalammualaikum..huhu lm gila x update huhu..ni nk kongsikan skt psl shopback.. shopback ni adalah perantaraan untuk kita link pergi ke page2 lain..contoh ada agoda, booking.com , zalora n mcm2 lagi.. dr shopback ni kt boleh kumpul cashback. Kat bawah ni aku tunjuk caranya.

1) cara senang nak dpt cashback promote kat kwn2..bila kwn2 approve dpt RM5

2) Start Membeli.. contohnya kt nak beli brg kat groupon


click perkataan shop now

click here dan page akan direct pergi ke groupon.

3) Selesai membeli shopback akan bg kt point ..tp kt tggu sehari


Nanti boleh redeem duit tu..tp aku xpernah redeem lg tggu duit bnyk skt..hehe ..aku tempah agoda dpt dh 40 rggt..harap korg trylah senang je..selamat mencuba ni websitenya..boleh tgk cara2nya dengn lbh detail

https://www.shopback.my/